معنای منطق

 

 

روزی دو دانشجو از استاد منطق خود پرسیدند “استاد اصولا معنای منطق چیست ؟.”
استاد کمی فکر کرد و پاسخ داد ” گوش کنید ، مثالی می زنم تا برای شما معنای منطق روشن شود ” استاد گفت : فرض کنید دو مرد پیش من می آیند یکی از آن دو تمیز و دیگری کثیف است و من به آنها پیشنهاد می کنم حمام کنند ، حالا شما فکر می کنید ، کدام یک این پیشنهاد من یعنی حمام کردن را باید انجام دهد .؟
هر دو شاگرد جواب دادند ” خوب این که مسلم است آن مرد کثیف باید حمام کند .”
استاد گفت : ” نه ، مرد تمیز چون به حمام کردن عادت کرده و مرد کثیف قدر حمام را نمی داند ، با این وصف چه کسی باید حمام کند .؟ ”
شاگردان بار دیگر یک زبان گفتند : آن مرد که تمیزه .!
استاد پاسخ داد : نه ، من می گویم کثیفه باید حمام کند چون به حمام کردن احتیاج دارد و باز از دو شاگرد خود پرسید : حالا کدامیک از این دو باید حمام کنند .؟
شاگردان پاسخ دادند ” بنابراین کثیفه باید حمام کند .”
استاد دوباره گفت : ” اما نه ، البته که هر دو یعنی مرد تمیز به حمام عادت دارد و مرد کثیف به حمام کردن احتیاج دارد ، خوب بالاخره کدامیک باید حمام کنند .؟ ”
شاگردان که سردرگم شده بودند پاسخ دادند : ” هردو باید حمام کنند . ”
استاد باردیگر توضیح داد ” نه هیچ کدام چون کثیفه به حمام کردن عادت ندارد و تمیزه هم نیازی به حمام کردن ندارد .”
شاگردان که از این پاسخ های سردرگم کننده استاد به ستوه آمده بودند با اعتراض گفتند ” بله ، درسته اما ما چطور می توانیم تشخیص دهیم ؟ هر بار شما یک چیزی را می گویید و هر دفعه هم درست است .”
استاد در پاسخ شاگردان گفت : ” خوب پس متوجه شدید ، این یعنی منطق ! و منطق از دیدگاه افراد گوناگون متفاوت است به عبارت دیگر هر کس از دید خود به مسائل می نگرد و پیش خود نتیجه گیری منطقی از نگاه و عمل خود می کند .”

ارسالی از : محمد حسین شریف زاد
خرداد1394

Comment (4)

  • ممنون حاج حسين اقا:
    چقدر اين جمله نوشتار شما پر معني است:
    ” منطق از ديدگاه أفراد گوناگون متفاوت است ”
    واقعا چقدر زيبا و راه گشاي جدل هاي اين دوره و زمانه است.

  • با تشکر از جناب آقای شریف زاد :
    به عبارت دیگر میتوان منطق را چنین تعریف کرد ( شیوه تفکر هر فرد را منطق میگویند).

  • با درود به همه کاربران و بویژه حسین آقا! بله واقعا همینطور است و همه چیز برمی گردد به چارچوب فکری و اعتقادی اشخاص.یک موضوع برای یکی به حالت تقدس در می آید و برای دیگری چیزی معمولی است. پایه بیشتر اختلافات از اینجا شروع می شود و بهترین راه حل قبول نظرات و باورهای یکدیگر است و تنها با اقناع کردن است که می توان دیگری را به راه خود آورد.

Leave Your Comment

Skip to content