روغن زیتون پومیس مفید یا سرطان زا ?!

روغن زیتون یکی از پرطرفدارترین   

 روغنهای گیاهی است که حاوی مقادیر زیادی اسید چرب امگا ۹ است که نه تنها طعم خوبی دارد، برای سلامت بسیار مفید هستند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه ؛ به گفته مهندس سمیه علیپور کارشناس واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایران روغن زیتون حاصل از میوه درخت زیتون است که منحصرا توسط روشهای مکانیکی به دست آمده و هیچ گونه عمل آوری شیمیایی مثل استخراج با حلال یا استریفیکاسیون مجدد یا اختلاط با سایر روغنها بر روی آن انجام نشده باشد.
این روغن به چند گروه تقسیم میشوند:
• روغن زیتون بکر
• روغن زیتون تصفیه شد ( Refined olive oil)
• روغن زیتون
• روغن تفاله زیتون (olive pomace oil)
مهندس علیپور پیرامون روغن زیتون بکر گفت : روغن زیتون بکر روغنی است که از میوه درخت زیتون و توسط روشهای مکانیکی یا سایر روشهای فیزیکی در شرایط معین به ویژه از نظر دمایی که سبب تغییر در ماهیت آن نشود استخراج شده و هیچ گونه فراوری به جز شستشو، صاف کردن و جداسازی بر روی آن انجام نشده باشد. روغن زیتون بکر خود به چند گروه تقسیم میشود:
۱- روغن زیتون فرابکر : بهترین نوع روغن زیتون فرابکر است. فرابکر روغن دست اولی است که معمولا از بهترین و باکیفیت‌ترین نوع میوه زیتون و بدون استفاده از حلال‌های شیمیایی به دست می‌آید و عطر و طعم بسیار دلپذیری دارد و به اکسیر سلامت معروف شده است (روش تشخیص روغن زیتون فرابکر از انواع تقلبی آن این است که انتهای گلو احساس تلخی، تندی و تیزی شدید ایجاد می‌کند و سپس طعم آن ملایم و مطبوع می‌شود)
حداکثر اسیدیته آزاد این روغن بر حسب اولئیک اسید نباید بیشتر از ۸ / ۰ گرم در هر ۱۰۰ گرم روغن باشد.
۲- روغن زیتون بکر درجه یک
حداکثر اسیدیته آزاد این روغن بر حسب اولئیک اسید نباید بیشتر از ۲ گرم در هر ۱۰۰ گرم باشد.
۳- روغن زیتون بکر معمولی (ordinary virgin olive oil)
روغن زیتون معمولی در ایران به روغن بودار معروف است و از نظر خواص هرگز به پای روغن‌های قبلی نمی‌رسد، حداکثر اسیدیته آزاد این روغن بر حسب اولئیک اسید نباید بیشتر از ۳ / ۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم باشد.
۴- روغن زیتون بکر لامپانت (Lampante virgin olive oil)
اسیدیته آزاد این روغن بر حسب اولئیک اسید بیشتر از ۳ / ۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم میباشد.
این روغن از میوه های ناسالم به دست آمده یا حاصل شرایط نگهداری و حمل و نقل نامناسب میباشد و
باید قبل از مصرف تصفیه شود.
وی در خصوص روغن زیتون تصفیه شده افزود : روغن زیتون تصفیه شده، روغن زیتون به دست آمده از عملیات تصفیه روغن زیتون بکر میباشد به گونه ای که سبب تغییر درساختار اولیه گلیسریدی آن نشده باشد، در کشورمان معروف به روغن بی‌بوست. این نوع روغن در حین بی‌بو شدن بیشتر ترکیبات مفید زیتون را از دست داده و کیفیت آن به مراتب پایین‌تر از دیگر روغن‌های زیتون بودار است .
اسیدیته آزاد آن نباید بیشتر از ۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم باشد.
مهندس علیپور عنوان کرد : روغن زیتون خالص، مخلوطی از روغن زیتون تصفیه شده با انواع روغنهای زیتون بکر به طوریکه اسیدیته آزاد آن بیشتر از ۱ گرم در ۱۰۰ گرم نباشد.)
روغن تفاله زیتون ( (olive pomace oil روغن زیتون حاصل از استخراج روغن توسط حلالها (طی مراحل مختلف شیمیایی، حلال های هگزان فراوانی به آن افزوده شده و سپس تحت حرارت بالا، روغن آن را استخراج می کنند) یا سایر روشهای فیزیکی از تفاله زیتون میباشد.
بدترین نوع روغن زیتون پومیس (pomace) است، این روغن از نظر متخصصین روغن زیتون از ارزش پایینتری برخوردار می باشد. روغن های پومیس، روغن خوراکی محسوب نمی شود و در تمامی کشورها به مصرف صنعتی می رسد و معمولا برای برخی از محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. با اینحال ترکیب اسیدهای چرب این روغن کاملا مشابه با روغن زیتون بوده و با توجه به بالا بودن نقطه دود آن، متاسفانه برخی سودجویان آن را به اسم روغن زیتون خوراکی به فروش می رسانند و در برخی از کشورها از آن جهت روغن پخت و پز در رستورانها و منازل استفاده می شود، درحالی که همان حلالهای هگزان موجود در روغن، ممکن است موجب بروز سرطان شود و سلامتی مصرف کنندگان را تهدید می کند.
در کشور ما بر اساس قوانین وضع شده، مجوز تولید و فروش روغن پومیس وجود ندارد و هر روغنی که با نام پومیس زیتون در کشور مشاهده شود غیر مجاز و قاچاق است. اغلب نوع روغن زیتون روی بطری آن قید شده است و مصرف‌کنندگان باید به آن توجه کنند تا بتوانند به درجه کیفیت روغن پی ببرند. پومیس به معنای تفاله است و روی شیشه‌های وارداتی روغن زیتون این کلمه قید شده است و به زبان ایتالیایی و اسپانیایی سانسا و اروخ نام دارد. در این مورد مصرف کنندگان باید دقت کافی داشته باشند تا محصولی که خریداری می کنند «در محصولات تولید داخلی، داشتن مجوز بهداشتی از سازمان غذا و دارو» و « در صورت وارداتی‌ بودن نیز دارای برچسب اصالت و سلامت معتبر از سازمان غذا و دارو» باشد.

برچسب نشانگر رنگی تغذیه ای
در محصولات خوراکی تولید داخل

آگاهی و اطمینان از سلامت اقلام خریداری شده ، علاوه برحفظ سلامت خانواده و جامعه باعث میشود که افراد سود جو نتواننداقلام قاچاق و واراداتی بی کیفیت و سرطانزا را به خاطر عدم آگاهی مردم به خورد آنها داده و جیب خود را پر کنند. توصیه ما به مردم این است که از خرید کالاهای قاچاق خودداری نموده ، چرا که ممکن است جان خود و خانوادشان را به خطر بیاندازند.

خبر: نادری
برگرفته از پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی ایران

ارسالی از خانم دکتر پریسا بزرگزاد
۱۳ شهریور ۱۳۹۷

Comment (3)

  • متشکر پریسا جان چه موضوع مهمی را مطرح کردی دستت درد نکند بسیار قابل استفاده بود اتفاقا چند وقت پیش تلویزیون بی بی سی گزارشی از روغن های زیتون تقلبی حتی در اروپا را پخش کرد و من که حقیقتأ عاشق روغن زیتون هستم مستاصل شده ام که چگونه میتوان در این عالم تقلب به روغن اصل دسترسی پیدا کنم. بهر حال موضوع مهمی مطرح کردی بامید استمرار مطالب مشابه از طرف تو عزیزم در سایت.

  • با درود به خانم دکتر پریسا!
    خیلی اطلاعات مفیدی در مورد روغن زیتون است مقاله ارسالی شما. امید است با وجود مشغله زیاد ،هر چند گاهی از این نوشته را ارسال کنید. موفق باشی.

Leave Your Comment

Skip to content